Posebna ponuda! -50% popusta na odabrane modele! KUPI ODMAH! Ne, hvala.
29.06.2021

Miopija

U našem jeziku se prevodi kao "kratkovidnost”.

Miopija je problem vida uzrokovana "predugim" okom, što znači da je udaljenost između rožnice i mrežnice prevelika u odnosu na refraktivnu snagu oka. U takvim slučajevima slika se formira ispred mrežnice što znači da miopi imaju problema s gledanjem predmeta na većoj udaljenosti a ne bližih. Što je osoba kratkovidnija više se mora približiti objektu da bi vidjela jasnije.

Miopija može biti korigovanana konkavnim (negativnim) lećama tj. lećama koje su tanje u centru a deblje na rubovima. Dizajnirane su tako da pomaknu fokus slike na mrežnicu i tako osiguraju pravilan vid.

Što je veći stepen miopije, leće su teže i na rubovima deblje, što je neprivlačno i neudobno te također sužava izbor okvira.

Kod viših dioptrija preporučujemo naočalne leće visokog refrakcijskog indeksa koje imaju umanjenu rubnu debljinu. Ovakvo rješenje doprinosi estetici naočala, umanjuje težinu naočala te pruža vrhunski vid.

Često rješenje kao dopuna ili alternativa nošenju naočala su mekane ili tvrde kontaktne leće, dostupne i u varijantama sa korekcijom astigmatizma. Njihov odabir je diktiran vrstom i kvantitetom problema vida (ametropije), kvalitetom suznog filma te željama korisnika.

Za miope / prezbiope najbolji odabir za jasan vid na svim udaljenostima su progresivne leće (naočalne i kontaktne). One koriguju miopiju i omogućuju jasan vid na svim udaljenostima: blizini, daljini i srednjoj udaljenosti.

Shop

CUTLER & GROSS 1286

850,00 KM

TOM FORD THOR

790,00 KM

AKONI SOLIS

1.790,00 KM

DITA MACH-ONE

1.390,00 KM

PERSOL PO2484

495,00 KM

AKONI ICARUS

1.890,00 KM
Title - cookies