29.06.2021

Prezbiopija

Prezbiopija (staračka dalekovidnost) nije anomalija vida već prirodni fiziološki proces "starenja" oka. Tokom vremena očna leća gubi elastičnost tj. sposobnost da efikasno mijenja svoju zakrivljenost i refraktivnu snagu što nam onemogućava da komforno fokusiramo objekte koji su locirani na bliskoj distanci. Efekat ove promjene generalno se može osjetiti nakon 40 godina starosti i ovisi o raznim faktorima (genetika, prisustvo anomalija vida, profesija, način života). Kao loše podešena kamera, oko više ne može korektno fokusirati predmete. Za prezbiope emetrope (osobe koje nemaju problem s vidom na daljinu) ili prezbiope ametrope koji su korigovani za vid na daljinu problem se pojavljuje s vidom na blizu koji je potrebno korigovati nošenjem odgovarajućih korektivnih leća.

Rješenja za prezbiope

Progresivne leće su optimalno rješenje za problem s prezbiopijom. Varilux leće dizajnirane su kako bi vratile jasan i točan vid na svim udaljenostima, bez stalnog mijenjanja naočala. Gornji dio leće služi za gledanje na daljinu, centralni dio služi za vid na srednjoj udalljenosti i donji dio za vid na blizu.

Osim progresivnih leća moguće je korigovati obje distance (daljinu i blizinu) putem bifokalnih leća ili jednojakosnim lećama putem odvojenih naočala.