29.06.2021

Problemi sa vidom i korekcija

Problemi vida (ametropije) i njihova korekcija
Kada ne postoji problem s vidom, slike posmatranog objekta se formiraju na nivou mrežnice. Jasan vid koji ne zahtjeva korekciju zove se emetropija. To podrazumjeva dobru oštrinu vida i normalna vidna polja.

Najčešći problemi vida

Termin ametropija odnosi se na situacije kada se slika ne formira u ispravnom obliku na mrežnici. Ametropija je situacija u kojoj je vid zamagljen bez patološkog uzroka te zahtijeva optičku korekciju. Postoje tri vrste problema s vidom:
• miopija
• hiperopija
• astigmatizam.

Prezbiopija je nezaobilazna pojava nakon navršenih 40 godina starosti. Zbog prirodnog starenja očna leća prestaje biti fleksibilna što rezultira zamagljenim vidom na blizu i/ili zamorom koji se javlja pri gledanju na bliskim udaljenostima. Zamor se može manifestovati kao glavobolja, pojačano suzenje očiju, nelagoda pri gledanju na blizinu, fotofobija (osjetljivost na svjetlost) i slično.

Problemi navedeni gore su uobičajeni iako postoje i drugi kao što su ambliopija, strabizam i slabovidnost.

Kako se koriguju problemi vida?

Za savršen vid, optička korekcija nam pomaže da imamo jasan vid na mrežnici. Najčešći način korekcije vida podrazumijeva nošenje korektivnih dioptrijskih naočala. Odabir okvira je, osim estetikom, u velikoj mjeri određen samom dioptrijom pacijenta.

Drugo rješenje je nošenje različitih vrsta kontaktnih leća. Nove tehnologije geometrija i izrade materijala omogućuju korekciju astigmatizma putem kontaktnih leća te korekciju dioptrije kontaktnim lećama čak i kod pacijenata sa neadekvatnom kvalitetom suznog filma.

U konačnici, jedno od rješenja za određene problema vida je refraktivna hirurgija koja je indicirana u određenim slučajevima.

Shop

RAY BAN 2186

325,00 KM

MYKITA AL

670,00 KM

DITA BRAINDANCER

880,00 KM

KUBORAUM MASKE Q2

880,00 KM

L.A.EYEWORKS LOQUAT

620,00 KM

DITA MACH - TWO

1.370,00 KM
Title - cookies